Flyktingar från Ukraina – hur kan vi hjälpa till i Umeå?

Kommer det flyktingar till Umeå? Hur många och när?

Ja, det finns redan flyktingar från Ukraina som kommit hit på egen hand. Det kan också komma ett antal flyktingar som Migrationsverket och kommunen bestämmer. Läs mer på Migrationsverkets hemsida om vad som gäller för  människor som flyr från Ukraina. LÄNK

Vad gör Umeå kommun?

Umeå kommun förbereder just nu ett mottagande – läs mer på hemsidan: https://www.umea.se/ukraina

Jag vill erbjuda husrum för människor som flytt till Umeå. Hur går jag tillväga?  

Dessa omtänksamma erbjudanden är väldigt uppskattade. Det är fantastiskt att så många vill hjälpa människor som flyr konflikten i Ukraina. Svenska myndigheter ansvarar för människor som anländer till Sverige. Migrationsverket förbereder sig nu för ett ökat antal flyktingar till Sverige och kommunen har en dialog med dem.  Det kan bli aktuellt med boenden även hos familjer. Vi inväntar bedömningar från Umeå kommun kring denna fråga.

Jag vill hjälpa till på andra sätt om det kommer flyktingar till Umeå. Hur gör jag då? 

Ditt engagemang och insatser är välkommet. Vän i Umeå förbereder sig för att välkomna flyktingar för att kunna erbjuda dem gemenskap och stöd genom vårt kontaktnät och alla våra aktiviteter.
Vi samtalar nu med Umeå kommun, många föreningar, företag och organisationer i Umeå. Vi kommer att behöva många volontärer för att hjälpa till. Det är också viktigt att kommunen och andra myndigheter, föreningar och privatpersoner samarbetar för att göra det så bra och enkelt som möjligt för människor att både få och ge hjälp.
Du kan anmäla dig som volontär till Vän i Umeå här.


Mötesplats Ukraina
varje fredag kl. 15:00 – 17:00
på Frälsningsarméns lokal, Kungsgatan 47B

En mötesplats för flyktingar från Ukraina för att kunna träffa varandra och för att få samhällsinformation. Det är en fin lokal för barn att leka i. Vi bjuder på fika! Varmt välkomna!
Flera ideella föreningar och studieförbund står bakom mötesplatsen Vän i Umeå, Individuell Människohjälp (IM), Rädda Barnen, Studiefrämjandet, Svenska Kyrkan, Azadi, Bilda, Frälsningsarmén, Folkuniversitetet, ABF.

Manifestation för fred

Vän i Umeå arrangerar på lördag 19 mars kl. 12:00 på Rådhustårget en stor manifestation tillsammans med Individuell Människohjälp, Azadi, Rädda Barnen, Another Development Foundation, Akut hjälp för Ukraina, ABF, NBV, Folkuniversitetet, Studiefrämjandet, Svenska Kyrkan, Pingstkyrkan och Studieförbundet Bilda.
EnglishSvenska